Voorgerechten

Taartje groentepaella

Ingrediënten voor 4 personen

Saffraanbroodjes
  • 1 ui
  • 1/2 groene paprika
  • 1/2 rode paprika
  • 75 g cherrytomaten
  • 75 g sperziebonen
  • 75 g groene asperges (ca. 3 stuks)
  • 1 kippenbouillontablet
  • paar draadjes saffraan
  • 70 g boter
  • 225 g risottorijst
  • 75 g panklare spinazie
  • 3 eieren (M)
  • 100 g kaas, Manchego
  • 1/2 dl crème fraîche
  • versgemalen peper

Bereidingswijze

  • Ui pellen en fijn snipperen.
  • Paprika’s wassen, schoonmaken en in reepjes snijden.
  • Cherry tomaatjes wassen. Sperziebonen en asperges wassen, schoonmaken en in stukjes van 5 cm snijden.
  • In steelpan met ca. 5 dl kokend water kippenbouillonblokje en saffraan oplossen.
  • In pan 50 g boter verhitten en hierin ui ca. 2 minuten fruiten, rijst toevoegen en ca. 2 minuten meebakken tot rijstkorrels doorzichtig zijn.
  • Sperziebonen, asperges, paprika en warme bouillon aan rijst toevoegen en deze in ca. 20 minuten gaarkoken tot alle vloeistof is opgenomen.
  • Spinazie en tomaat voorzichtig door warme rijst scheppen en rijst ca. 15 minuten laten afkoelen.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bakvorm invetten met boter.
  • Kaas raspen. In kom eieren, 50 g Manchego en crème fraîche loskloppen en door rijstmengsel scheppen.
  • Rijstmengsel in vorm scheppen en gladstrijken.
  • Rest van Manchego en boter in klontjes over taartje verdelen.
  • Taartje van groentepaella ca. 25 minuten in oven bakken

Mosselsoep

Ingrediënten voor 4 personen

Saffraanbroodjes
  • 1 kg mosselen in de schelp
  • 1 ui
  • Saffraan
  • 1 prei, het witte gedeelte
  • 2 stengels bleekselderij, gesneden
  • 1 laurierblaadje
  • 2 takjes tijm
  • 500 ml kokosmelk
  • Zwarte peper
  • 2 dl. witte wijn
  • Bindmiddel (rouxkorrels of maïzena)
  • Visbouillon, 0,5 dl. of water, 0,5 dl.
  • 30. Gr. koude boter

Bereidingswijze

  • Bak de mosselen, nadat je ze hebt schoongemaakt, met de schelp in een pan met wat olie.
  • Strooi wat vers gemalen zwarte peper over de mosselen.
  • Voeg na twee minuten de groenten en kruiden toe. Schenk ook de wijn en bouillon met een beetje water in de pan. Laat alles vijf minuten zachtjes koken.
  • Wanneer de soep voldoende is ingekookt, voeg je een halve liter kokosmelk toe.
  • En haal je de soep door een zeef.
  • Bind de soep vervolgens door roux of maïzena toe te voegen. Maak de soep af met een klontje boter.
  • Schep tot slot de soep in kommetjes en leg er de gekookte mosselen in.

Zalm en Mosselen Soep

Ingrediënten voor 4 personen

Saffraanbroodjes
  • 200 Zalmfilet
  • een kleine zak mosselen
  • 1 dl droge witte wijn
  • 2 el. Boter
  • 2 el. Bloem
  • 4 kopjes visbouillon
  • 1 dl. Room
  • Saffraan
  • witte peper

Bereidingswijze

  • Kook de mosselen in de witte wijn tot ze open zijn. Verwijder mosselen die dicht zijn gebleven en gooi ze weg. Giet het kookvocht af en bewaar het, maak de mosselschelpen schoon en bewaar ze.
  • Smelt de boter en roer er de bloem door. Doe de visbouillon er bij en het kookvocht van de mosselen.
  • Voeg de room toe en laat het zachtjes een kwartiertje koken.
  • Doe de saffraan er bij en zout en witte peper.
  • Snij de zalmfilets in blokjes en doe ze in de soep. Laat een paar minuutjes koken.
  • Doe de mosselen in de soep en laat ze even warm worden.

Kekererwten met saffraan

Ingrediënten voor 6 personen

Saffraanbroodjes
  • 500 g kekererwten
  • 3eetl.Olijfolie, extra vergine
  • 1 ui, gehakt
  • 3 tomaten, ontveld en gehakt
  • Snufje cayennepeper
  • Zout en versgemalen peper
  • Enkele Saffraan draadjes

Bereidingswijze

  • Week de erwten 12 uur in ruim koud water, gooi bovendrijvende erwten, giet de rest af en zet ze in ruim water met zout op laag vuur. Breng ze aan de kook en laat ze anderhalf uur koken. Giet ze af en bewaar circa 1/8 liter van het kooknat.
  • Verhit de olie in braadpan op middelhoog vuur. Bak er de ui zonder verkleuren in gaar. Voeg de erwten, de tomaten en de cayennepeper toe met zout en versgemalen peper naar smaak. Giet er het kooknat bij en laat het gerecht 30 min. Heel zachtjes koken.
  • Week de saffraan in wat water en roer dit door en dien ze daarna in een kom op.

Bron: Italië, een culinaire reis ( Lorena De’medici)