Nagerechten

Saffraan toetje

Ingrediënten voor 4 personen

saffraantoetje
  • 200g slagroom
  • ½ kopje melk
  • ½ kopje suiker
  • 3 blaadjes gelatine
  • 1/8 theelepel vanille
  • Half zaakje saffraan
  • ¼ theelepel Kardemom poeder

Bereidingswijze

  • Week de gelatine 5 min. in lauw water.
  • Meng de Slagroom, suiker en vanille.
  • Voeg dan melk langzaam toe.
  • Knijp de gelatine uit en voeg ze al bij de slag.
  • Daarna voeg saffraan en kardemom poeder.
  • Schep in de cakevorm en laat afgedekt in de koelkast 4 uur opstijven.
  • Zet de vorm voor het serveren 10 sec. in een bak heetwater, zodat hij makkelijk loslaat. Keer hem op een bord.

Saffraan broodje

Ingrediënten voor 4 personen

Saffraanbroodjes
  • 55 gram heet water
  • 1/2theelepel gekneusde saffraandraadjes
  • 400 gram tarwebloem
  • 7 gram droge gist s
  • 120 ml volle melk, lauwwarm
  • 50 gram suiker e
  • 45 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei, Maat groot
  • 1 eigeel, maat M (bewaar het eiwit voor de afwerking)
  • 8 gram zout

Afwerking

1 eiwit + 1 eetlepel koud water, geklutst

Bereidingswijze

  • Doe de saffraandraadjes in een kommetje en giet het hete water erop. Laat 10 minuten staan.
  • Doe bloem, suiker en gist in de kom, roer door elkaar. Voeg de melk, het saffraanwater, het ei en de eidooier toe. Meng een pollepel of platte haak kort mengen. Voeg de boter in klontjes toe. Mix met de deeghaak in ± 10 minuten op stand 2 tot een soepel deeg. Voeg halverwege het zout toe.
  • Doe het deeg over in een licht ingevette kom en laat afgedekt 60 – 90 minuten rijzen. Het deeg hoeft niet helemaal te verdubbelen.
  • Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes (± 60 gram) en maak van ieder stukje deeg een bolletje. Laat afgedekt 5 minuten liggen. Maak dan van ieder bolletje een rolletje (platdrukken tot klein lapje, boven- en onderkant van het deeg naar het midden vouwen, vouw nu de onder- en bovenkant weer naar het midden en de naad dichtdrukken). Je hebt nu de vorm van een puntbroodje. Laat afgedekt 15 minuten liggen. Rol dan uit tot een lange sliert, druk tijdens het uitrollen de lucht er weer uit.
  • Je kunt er nu allerlei vormen aan geven: een S-vorm, een knoopbroodje, een slakkenhuis, een 8-vorm, een single stranded braid, een braided knot.
  • Leg de broodjes op 1 of 2 bakblikken en laat afgedekt op kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen tot bijna dubbele volume. Bestrijk met het geklopte eiwit en bestrooi met parelsuiker. Druk de parelsuiker voorzichtig wat aan.
  • Verwarm intussen de oven op 180 ºC.
  • Bak de broodjes (1 plaat tegelijk) in ± 20 minuten gaar en bruin. Laat afkoelen op een rooster.