Zeldzame ingrediënten

Arganolie

Shadan Saffraan Image

Deze wereldberoemde olie is heel zeldzaam en duur. De Argonboom groeit alleen in Marokko en heeft weinig vruchten. De jaarlijkse oogst van elke boom is ongeveer 8 kg noten, waarmee 0.15 lit olie kan worden gemaakt. De olie wordt gebruikt voor salade en rauwe groenten of gegrilde groente of vlees en tajines.

Kaviaar

Shadan Saffraan Image

Kaviaar is van de eitjes van 3 soorten steur: de beluga, de ossetra en de sevruga. Deze vissen worden zeldzaam door de vervuiling en de intensieve visserij. De eitjes zijn niet te oogsten zonder de vissen te doden. Daarom verminder het aantal gestaag. Hoe groter en helderder de eitjes, hoe duurder.

Saffraan

Shadan Saffraan Image

De krokus bloemen verschijnen net boven de grond en zijn een prachtig gezicht. De oranje stempels van de saffraan plant worden geoogst als saffraan en gebruikt als smaak en kleur in de keuken. Gemiddelde zijn 75. 000 bloesems (225.000 met de hand geplukte stempels) nodig om 453g saffraan te maken. Dat is de reden waarom saffraan het duurste specerij product ter wereld is. Een andere naam voor saffraan is “rood goud”.

De Bonnotte-aardappel

Shadan Saffraan Image

Dit is de duurste aardappel ter wereld, die alleen geoogst wordt op het eiland Noirmoutie in Frankrijk. Deze aardappel wordt besmet met zeealgen en gedijt alleen in een zeeklimaat.